tisdag 27 september 2011

Dag 110

Igår var det Skärgårdsträff på Domaregatan i Helsingborg. Skärgårdssökarna hade blivit inspirerade av Fredrik Backman och hans baconmarmelad, vilket resulterade i en liten inköpsrunda för att kunna tillverka denna läckra röra. Dessutom hade jag en rejäl bit oxfilé som behövde ätas upp och vips så hade vi en fantastisk kväll framför oss. Men först förberedde vi gottebordet...


Jag vet vad ni tänker, "det ver en nedrans massa Marabou Caribbean", men va fan ska man göra när denna begränsade upplaga är på väg att ta slut?! Jo, man köper så man har sisådär en 20 kakor. Sen är jag ju sån som gärna bjuder, så därför försvann ju några stycken innan dagen var slut. O helt plötsligt ångrar jag nästan att jag inte köpte fler... Men iaf, snart puttrade huvudingrediensen i stekpannan och knappt tre timmars tillagning hade dragit igång.


Snart var alla ingredienser nere i grytan. Speciellt stolt var Jocke över att han fick välja ur sitt utsökta förråd av rökiga Whiskeys. Han beslutade sig för att använda en 16-årig Lagavulin, som ni ser på bilden nedan:


När baconmarmeladen skulle stå och puttra i 2 1/2 timme så var där gott om tid att tillaga och äta lyxmiddagen. En rejäl bit oxfilé skivades upp, barbecuekryddade, räfflade potatisskivor sattes in i ugnen, en fet jävla bea var såklart given och till allt detta lite smörstekta champinjoner. Inte höll vi igen inte!


Vi fick också se ett bevis på att det är nya tider vi lever i. Rollfördelningen i hushållet har förändrats och numera är det männen som jobbar i köket - diskar, lagar mat, gör baconmarmelad etc... Och vad gör Jockes wifelumber Alex när hon väntar på maten?


Jo, såklart sitter hon och latar sig i soffan med datorn och en film igång samtidigt. Och om det är det kvinnor menar med att "göra två saker samtidigt", då tror jag faktiskt att könen ligger på ungefär samma nivå. Dock fick ju också herrarna vila senare när den underbara maten var uppslukad. Och man ser verkligen hur mätta och belåtna vi blev!


Sen var det ju så att Alex inte hade köpt nån mixer till köket, så jag fick helt enkelt ta hem röran till mamma när den var färdigkokt och mixa den där. Därför har vi inte smakat baconmarmeladen än. Den skulle ju dessutom kylas i kylskåp så därför beslutade vi att imorgon blir det premiär. Då kommer också bild på den färdiga produkten här på bloggen. Men jag kan redan nu avslöja, bara genom att lukta på dess rökiga arom, att baconmarmeladen kommer smaka fantastiskt gott!!

5 kommentarer:

Anonym sa...

It was beautiful. //J

Skärgårdssökaren sa...

Juuust deeet!! Mums ska det bli...

Ettan sa...

Rollfördelningen är visst inte helt upp-och-ned.. Vad då "Alex har inte köpt någon mixer till köket än"?!

Skärgårdssökaren sa...

En fullt medveten pik! I'm so glad you noticed... :-)

Ettan sa...

Hökögat är alltid med ;)